Drikkevarer
- Vann
- kaffe
- te
- kakao
- mineralvann
- juice
- øl
- vin
- brennvin
Vann:
- Basis for alle drikkevarer
- Vi drikker ikke bare fordi kroppen trenger det, men også fordi det smaker godt.
- Har som oppgave i kroppen å oppløse og transportere alle stoffer.
- Skal ikke inneholde helseskadelige bakterier.
- Skal ikke inneholde kjemikalier (litt klor er lov).
- Skal være klart.
- Skal ikke ha noen sterk lukt eller smak.
- Skal ikke tære på rør og innstalasjoner.
- Temperaturen bør være mellom 2 og 12 grader.
Kaffe:
- Opprinnelig fra Etiopia.
- Dyrkingen startet i Jemen ca. år 900.
- Kom til Norge på slutten av 1600-tallet
- Det drikkes mest trakterkaffe, espresso, caffé latté, cappuccino og caffé mocca.
- Brasil og Colombia er verdens største produsenter på kaffe.
- Kaffe er bærkjærner som varmebehandles (blir brent) til kaffebønner.
- Fem malingsgrader i Norge: Grovmalt, presskannemalt, finmalt, ekstra finmalt og automatmalt.
- Kaffe kan kjøpes som: hele bønner, malt kaffe og pulverkaffe.
- 60 forskjellige kaffesorter, men to hovedtyper: Arabica og Robusta.
- Kaffe inneholder koffein.
- Kaffe stimulerer nervesytemet.
- Kaffe kan virke vanedannede.
- Kaffe inneholder en god del antioksidanter, og gir ingen næring.
- Kaffe oppbevares tørt og mørkt, ikke sammen med matvarer som lett tiltrekker seg smak og lukt.
Te:
- 90 % av verdensproduksjon forågår i : Kina, Japan, Taiwan, India, Sri Lanka og Pakistan.
- Sorteres etter hvilken del av planten som blir brukt.
- Inneholder tein, en slekting av koffein.
- Te har et høyt innhold av sporstoffet fluor. Det kan virke hemmende på jernopptaket.
- Oksidering: stoffene i bladene reagerer kjemisk med luft. Jo mer oksidert, jo kraftigere smak.
- Te inneholder også en del antioksidanter.
- Bør oppbevares tørt og mørkt, ikke sammen med matvarer som lett tiltrekker seg smak og lukt.
Kakao og skjokolade:
- Kakao produseres av de søtlige frøene i kakaofrukten.
- Males til kakaopulver og kakaosmør.
- Kakaosmør brukes i produksjon av sjokolade.
- Kakao og sjokolade bør oppnevares tørt og mørkt.
- Indianerne i Sør-Amerika brukte kakao som drikk allerede da Colombus "oppdaget" landet mot slutten av 1400-tallet.
Mineralvann:
Mineralvann:
- med eller uten kullsyre og smakstilsettnigner
- tilsettes karbondioksid (kulsyre) under tapping.
- tilsettes også ofte smaksstoffer som sitron, mango og lime.
Naturlig Mineralvann:
- kommer rett fra en underjordisk kilde.
- rikt på mineraler og sporstoffer.
Kildevann:
- har samme egenskapene som naturlig mineralvann, men med mindre mineraler og sporstoffer.
Søtet leskedrikk (brus):
- vann blandet med en sirup som søter og setter smak.
- med og uten kullsyre.
- både med sukker og kunstig søtningsmiddel.
Juice og Nektar:
- juice er ren fruktsaft, eventuelt med fruktkjøtt.
- nektar er juice tilsatt vann og sukker.
Øl:
- alkoholholdige drikker lages av fruktsafter eller andre blandinger som inneholder karbohydrater, og blir i noen tilfeller tilsatt gjær.
- alkohol dannes når gjærsopo vokser ved å spise sukker fra karbohydratene.
- øl, vin og brennvin hører med i denne gruppen.
Hos produsenten:
Alkoholfritt øl | 0 - 0,7 % alkohol |
Lettøl | 0,70 - 2,75 % alkohol |
Pils og Bayer | 3, 75 - 4, 75 % alkohol |
Ringnes Extra | 4, 75 - 5,75 % alkohol |
Bokkøl, Gold og Juleøl | 5, 75 - 7 % alkohol |
Fremtilling av Rødvin:
- Vin inneholder mellom 8 - 14% alkohol.
- Garvestoffer (tanniner) sitter i skallet, stilkene og stenene. Gjør at du føler deg tørr i munnen.
- Garvestoffet virker også konserverende. Derfor kan rødvin lagres lenger enn andre viner.
- Rødfargen kommer fra drueskallet.
- Lagring ved 8 - 12 grader.
Hvordan lages rødvin?
- Røde druer
- Druene blir knust
- stilkene blir fjernet
- druesaften med steiner og skall gjærer
- når ønsket farge/uttrekk er oppnådd, blir skallet fjernet
- vinen blir lagret og utviklet
Fremstilling av Hvitvin:
- Vin inneholder mellom 8 - 14% alkohol.
- Inneholder ikke garvestoffer.
- Lagring ved 8 - 12 grader
- Brukes forstinnvis hvite (grønne) druer.
- Hvitvin selges som Tørr (uten rester av sruesukker), Halvtørr og Søt.
Hvordan lages hvitvin?
- Hvite (grønne) druer
- Druene blir knust og presset forsiktig
- stilkene blir fjernet
- druesaften går over i gjærkaret
- druesaften gjærer
- vinen blir lagret og utviklet
Fremstilling av Rosévin:
- Vin inneholder mellom 8 - 14% alkohol
- Lagring ved 8 - 12 grader
- Her blir det stort sett brukt blå druer
- Rosévin blir tilsatt litt karbondioksid for å virke <
>
Hvordan lages rosévin?
- Røde/Blå druer
- druene blir knust
- stilkene blir fjernet
- druesaften med steiner og skall gjærer
- når ønsket farge/uttrekk er oppnådd, blir skallet fjernet
- saften som er begynt å bli vin, siles fra
- vinen blir lagret og utviklet
Sterkvin:
- Sterkvin inneholder 14 - 22% alkohol
- Lagring ved 8 - 12 grader
- Vinen tilsettes sprit (96% alkohol) under gjæringsprosessen eller rett etter at den er ferdig. Får dermed et høyere alkoholinnhold enn vanlig vin.
- Gjæringen avbrytes før alt sukkeret har blitt brukt opp, slik at vi får en søtere vin.
- Sterkvin deles inn i to grupper:
- Naturlig sterkvin: basert på råstoffene i vinen
- Aromatisert sterkvin: smaksatt med krydder eller andre tilsettningsstoffer.
Brennevin:
- De skandinaviske landenes nasjonalbrennevin er Akevitt
- Brennvin er en destillert alkoholholdig væske. Lages av vin, korn, melasse, poteter og frukt.
- Brennevin inneholder mellom 22 - 60% alkohol
- Linjeakevitt, følger med skip som krysser ekvator. Bølgerullingen og temperaturforskjeller gjør drikken rund og mild.
- Naturlig brennevin: produktene har smak av råstoffene det er laget av.
- Aromatisert brennevin: tilsatte smaksstoffer preger det ferdige produktet.
"Alkoholloven"
alkoholfri drikk | drikk som inneholder under 0,7 volumprosent alkohol |
alkoholsvak drikk | drikk som inneholder mellom 0,7 - 2,5 volumprosent alkohol |
alkoholholdig drikk gruppe 1 | drikk som inneholder over 2,5 og høyst 4,7 volumprosent alkohol |
alkoholholdig drikk gruppe 2 | drikk som inneholder over 4,7 og mindre enn 22 volumprosent alkohol |
alkoholholdig drikk gruppe 3 | drikk som inneholder mellom 22 og 60 volumprosent alkohol |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar