torsdag 8. januar 2009
Bransje
Fag/yrke
Baker- og konditorbaransjen
Baker, konditor
Fiskeindustrien
Fiskehandler, fagarbeider i sjømat
Hotell- og restaurantbransjen
Kokk, servitør
Næringsmiddelindustrien
Fagoperatør i industriell produksjon av matvarer
Institusjonene (sykehus, aldershjem, fengsler o.l.)
Institusjonskokk
Kjøttbransjen
Slakter, kjøttskjærer, pølsemaker, butikkslakter
Bakterier
Hva er mikroorganismer?
En mikroorganisme er en levende organisme som er så liten at vi normalt ikke kan se den med det blotte øye. Med mikroskop kan vi forstørre mikroorganismene slik at vi kan studere dem nærmere. Noen mikroorganismer kan vi se når de har blitt så mange at vi kaller dem for koloni.
De aller fleste mikroorganismer er nyttige for oss. Vi kan ikke leve uten dem!
Grupper av mikroorganismer:
De mikroorganismene som vi snakker om i tilknyttning til mat er
- bakterier
sopp
virus
protozoer
alger
Bakterier
Bakterier er en stor og uensartet gruppe. Men de har noen fellestrekk. Bakterier er oftest 1-2 um (um= mikrometer, en tusendels millimeter) lange og sjelden mer enn 0,5 um brede. De formerer seg ved deling. Hvis leveforholdene er optimale (opptimal= ideell =dest mulig) formerer seg veldig raskt. Noen bakterier kan dele seg cc. hvert 15-20 minutter, selv om det er mer vanlig at de bruker ca. 30 min. En bakterie celle deler seg i to like bakterieceller som igjen seg i to. Da er det fire, og slik fortsetter fordoblingen: 8, 16, 32, 64, osv. Det er dette som kan skje hvis vi oppbevarer lett bedervelig mat på kjøkkenbenken natten over, én bakterie i matvaren kan ha blitt til en milliard bakterier.
Optimale forhold for bakterievekst og formering
For å kunne leve og formere seg trenger bakteriene
- næring
fuktighet
passe temperatur (vanligvis rundt romtemperatur)
passe surhetsgrad (pH)
oksygen (ikke alle)
Bakterier og temperatur
De fleste bakterier trives veldig godt ved romtemperatur. Men hele temperaturområdet fra 10 grader til 50 grader er det ideel temperatur for vekst og formering. Først når temperaturen stiger til 60 grader stanser formeringen. Det er derfor vi alltid må holde mat varm ved 60 grader eller høyere, da kan ikke maten bli helseskadelig av bakterier som vokser og formerer seg. Vi regner med at de aller fleste sykdomsfremkallende bakterier dør ved 72 grader.
Den høyeste temperaturen bakteriene tåler kaller vi maksimumstemperatur (ca. 70 grader).
Den temperaturen bakteriene liker seg best ved kaller vi optimumstemperatur ( 10-50 grader).
Den laveste temperaturen bakterier tåler kaller vi minimumstemperatur ( fra o-10 grader).
Bakterier og oksygen
Noen bakterier er akkurat som oss, helt avhengige av oksygen. Vi sier at disse bakteriene er aerobe. Noen bakterier kan leve og formere seg uten oksygen. Vi sier at de er anaerobe. Det finnes også bakterier som kan vokse og formere seg både med og uten oksygen. Disse kalles for fakultativt anaerobe.
Aerob= må ha oksygen
Anaerobe= klarer seg uten luft
Fakulativt anaerob= klarer seg med og uten luft
Sopp
Det finnes flere typer sopp. Vi skiller mellom gjærsopp og muggsopp.
Muggsoppen er som vi har sett på brød, ost, syltetøy og frykt litt grønnaktig, gjerne litt hårete belegg.
Muggsoppen er flercellede organismer som formerer seg ved hjelp av sporer. Hos muggsoppene er sporene et formeringsorgan. Sporene modnes, løsner fra moplanten, og spres via luften. Hvis sporene får være i fred der de faller ned, vil det snart vokse opp kolonier av muggsopp som igjen produserer mengder av nye sporer.
Gjærsoppen har du også sett, som viktig ingrediens i gjærbakst.
Gjærsopp er encellede organismer. De formerer seg ved kroppskytning. Noen typer gjærsopp kan være veldig nyttig for oss, f.eks. til fremstilling av gjærbakst, øl og vin. Denne typen gjør kaller vi kulturgjær, fordi vi rendyrker den til bestemte formål.
I tillegg har vi mange typer villgjær som gjør at maten surner eller gjærer og at den blir uspiselig. Da forandres smaken og lukten på en måte som vi ikke liker.
Parasitter - innvollsorm
Organismer som lever på andre kaller vi parasitter eller snyltere.
Anisakislarven - Kveis
Anisakislarven er en liten rundorm som kan leve i tarmkanalen til saltvannsfisk. Anisakisinfeksjon gir magesmerter, kvalme, oppkast og blodig avføring.
Det viktigste vi kan gjøre for å hindre smitteoverføring er riktig og grundig håndvask. Klokker, ringer, armebånd o.l. er alltid forurensende av mikroorganismer og derfor må vi fjerne dem før vi vasker hendene. Håndvasken skal fjerne både synlig smuss og mest mulig av sykdomfremkallende mikroorganismer.
Du må ALLTID vaske hendene:
- når arbeidsøkten begynner
når du ser at hendene er skitne
når du har vært på toalettet
etter pausen
når du har vært i kontakt med rått kjøtt, rå fisk, poteter eller grønnsaker (jordbakterier, Clostridium botulinum)
når du har håndhilst
etter oppvask, golvvask o.l.
før du spiser og etter du har spist
når du skifter fra én type arbeid til en annen type arbeid
Kroppspleie:
Alle som arbeider med mat må vaske seg ofte, og det er bra å starte dagen med en dusj. Noen har tungt arbeid, og da er det naturlig å ta en dusj etter arbeidsdagen er over også. Når vi vasker oss ofte må vi være forsiktige med bruk av parfymert såpe. Parfymerte såper gjør at huden tørker ut. Bruk derfor en mild og uparfymert såpe, og avslutt gjerne dusjingen med å påføre en god hudkrem for å gi huden litt fuktighet tilbake. Noen kan utvikle allergi/eksem etter mye kontakt med såpe.
Hårpleie:
I yrker med kontakt med kunder er det ekstra viktig å se ren og velstelt ut. Vask håret ofte. I noen yrker må håret holdes samlet og tildekket for å ikke forurense maten. Hvis du har skjegg må du stelle det like godt som håret.
Tannpleie:
Et serviceyrke krever et godt smil med rene, hele tenner. Dårlig ånde er ikke bra. Bruk tannbørste, tanntråd og tannstikker daglig for å forebygge tannråte og sykdommer i tannkjøttet. Regelmessig besøk hos tannlegen er viktig.
Fotpleie:
I våre yrker står og går vi mye. Skla vi greie dette i mange år, må føttene stelles. Klipp negler og fjern hard hud med jevne mellomrom. I tillegg trenger du gode sko og rene sokker/strømper. Gode sko skal ha passe hælhøyde og gi støtte til foten. Skoene må ikke være trange. Vi bør ha flere par sko slik at vi kan bytte sko i løpet av arbeidsdagen. Det har både føttene og skoene godt av! Da har du alltid tørre sko, og du blir ikke så trøtt i beina og ryggen.
Bruk av smykker:
I yrkene innenfor restaurant- og matfag stilles det ofte strenge krav til hvilke smykker du kan bruke. Det blir mer og mer vanlig at smykker ikke brukes, eventuelt at en må dekke til smykkene under produksjon av mat.
Smykker kan gi grobunn for bakterier, og smykker kan falle av og havne i maten. Dette er bakgrunnen for at vi er veldig forsiktig med bruken av smykker. Servitørene står i en litt spesiell stilling når det gjelder smykker, og her tilltales gjerne noe pynt, men hovedregelen er diskret og moderat bruk.
Kleshygiene
Arbeidstøy - uniform
Arbeidstøyet i de forskjellige næringsmiddelbransjene varierer. Ved produksjon av kjøtt- og fiskeprodukter må lokalet være kjølig fordi råvarene som bearbeides tåler lite varme. Bakere og kokker har det ofte veldig varmt på grunn av varmen fra ovnene.
Arbeidsantrekket skal
beskytte arbeidstakeren mot skade
beskytte maten mot forurensning
være behagelig i bruk
Hodeplagg:
Mange yrkerkrever hodeplagg som dekker håret helt, fpr å unngå at det kommer hår i maten. Servitørene bruker ikke heldekkende hodeplagg. Vær nøye med frisyren!
Fottøy:
Fottøyet er en viktig del av uniformen/arbeidsantrekket. Vernesko er nødvendig hvis hvis det er fare for å å få tunge eller skarpe gjenstander på føttene. En tresko kan være godt egnet til å stå i, men skal vi bevege oss i lokaler med for eksempel trapper, må vi ha en hælrem eller lignende.
Avfallshåndtering
Avfall kan være så mangt. Det er viktig at i lærer oss å sortere avfallet vårt på en god måte, og begrenser forurensingen av miljøet vårt.
Sortering
- glass og metall
plast
biologisk avfall (matrester)
papir
papp og kartong
restavfall
spesialavfall
Glass, metaller, papir, papp og plast gjenvinnes og brukes på nytt. Slik tar vi vare på verdifulle ressurser. Matrester kan nyttes på forskjellige måter: til fôr, kompost eller energi (varme).
Restavfallet er blandet søppel som kan utnyttes til energi ved forbrenning. Spesialavfall er farlig avfall som renovasjonsvesenet vil ta seg av spesielt, f.eks. lysrør, maling.
- Samlebegrep for en rekke stoffer.
- Litt over 50% av matinntaket vårt er karbohydrater.
- Karbohydratene er oppbygd av karbon (c), hydrogen (h) og oksygen i karbohydratene er det samme som i vann.
- Monosakkarider er oppbygd av en enkel sukkerart, og de er lett løselige i kroppen. Monosakkaridene gir energi som raskt går over til blodet. De to viktigste monosakkarider er glukose og fruktose, men vi har en til som heter galaktose. Som finnes i melkesukker.
Glukose og fruktose finner vi fritt i søt frukt, bær og honning. Fruktosen fins i tillegg i grønnsaker.
Alle typer karbohydrater som vi får i oss, blir transpotert til leveren og gjort om til glukose. Glukose fins også i fri i form i blodet, og er nødvendig for å opprettholde en normal blodsukkerkonsentrasjon.
- Disakkarier er sammensatt av to monosakkarider som er forholdvis lette å løse opp i fordøyelsesprosessen.
- De tre viktigste er sukrose, laktose, maltose.
- Sukrose er det dagligtale kaller vi sukker (farin), Det blir utvunnet fra sukkerbeter eller fra sukkerør.
- Laktose (melkesukker) finner vi i en del søte melketyper og i bruneost.
- Maltose dannes når stivelsen brytes ned, f. eks malting av korn i ølproduksjon. Maltose dannes også i munnen når enzymet amylase begynner nedbrytingen av stivelse.
- Polysakkarider er sammensatt av en rekke monosakkarider. Det tar god tid å bryte dem ned i kroppen. Noen av dem blir ikke brytet ned i det hele tatt i fordøyelsen.
- De viktigste er stivelse, glykogen og kostfiber.
- I forbindelse med maten vi spiser er det stivelse og kostfiber som er viktigste polysakkaridene.
- Stivelse er plantenes viktigste reservenæringsstoff. Srivelse finnes i korn, kornprodukter, poteter, grønnsaker, i lite moden frukt og bær.
- Kostfiberen er skjellettet i plantene, Den er veldig bra for fordøyelsen. Vi får dette gjennom grove kornprodukter, poteter, grønnsaker og frukt.
- Glykogen er også bygd av en rekke glukoseenheter. Slik kan kroppen lagre overskuddet over skuddet av karbohydrater i leveren og i musklene. Glykogen finnes både hos menesker og dyr.
Kostfiber er et samlebegrep for en rekke stoffer i plantematvarer. Felles for disse stoffene er at de passerer fordøyelsenkanalen uten å bli fordøyd. Det er først i tykktarmen de gjør sin virkning, der tarmens egne bakterier begynner å arbeide med dem.
Hvorfor vi må spise kostfiber:
- De gir kjeven mosjon, ved at vi må tygge hardere
- De sveller i magen
- De gir ikke energi
- De virker irriterende på tarmveggen. slik at maten kan passeres raskere.
- På den måten vi kan hindre forstoppelse og andre sykdommer.
- Kostfiber virker gunstig for diabetikere fordi blodsukkeret stiger langsommere når det er fiber med.
- Kostfiber virker blodtrykksregulerende og virker gunstig på kolesterolmengden i blodet.
- Sammen med fiberen fins det mineraler og vitaminer, i og med at det er de ytre lagene av kornet.
Vi burde spise ca 25-30 gram kostfiber pr dag.
onsdag 7. januar 2009
Fisk og Skaldyr
Laks – som omsettes i dag er norsk oppdrettslaks. Villaks vil være tilgjengelig i fangstsesongen som er fra 1 juni- 1 august. Laksen har rødt, saftig kjøtt. Den omsettes fersk og dypfryst som en hel fisk, i skiver eller i filet. Kan tilbredes på utallige måter, og blir brukt i folks kostvaner i hele verden.
Ørret – er et felles navn på flere typer laksefisker. Man skiller imellom sjøørret og ferskvannsørret, bekkørret og regnbueørret. I likhet med laksen har ørreten rødt, saftig kjøtt. Oppdrettsørret er stort sett regnbueørret. Ørret selges fersk, dypfryst som hel fisk, eller i skiver eller som filet.
Røye – vill røye finnes i salt og ferskvann, røyeoppdrett foregår i Nordland, og selges under navnet Ishavsrøye. Har fiskekjøtt som er fra svak rosa til ganske rødt. Den omsettes fersk, dypfryst som hel fisk eller i filet.
Sik – er en slank laksefisk som det er omtrent 100 arter av i Europa. Regnes som ferskvannsfisk, men går også i brakkvann (da i Østfold og Drammensfjorden), Sik blir fisket i innlandet i områder rundt Femunden, Randsfjorden og Mjøsa. Sik trives best i flytende elver og i stille vann. Den beste tiden for sikfiske er fra mars til september.
Torsk – er en av de vanligste og den økonomisk viktigste av våre saltvannsfisker. Torsken er utbred i Nord-Atlanteren, det er to hovedtyper, vandrende oseanisk torsk og stasjonær kysttorsk. For Norge er den norsk-artiske torskestammen i Barentshavet den viktigste. Den vandrer fra Barentshavet til Lofoten for å gyte. Omsettes som fersk hel fisk, fersk og fryst som filet og skiver, saltet filet, tørrfisk og klippfisk. Torskelever brukes til produksjon av tran.
Sei – finnes på begge sier av Atlanterhavet, men mest brukt i Europa. Fiskes i kystnære farevann, i nord og vest for Nordkapp. Fiskekjøttet er fast og litt gråaktig. Omsettes som hel fersk fisk, fryst filet.
Hyse – også kalt Kolje, er veldig lik Torsken. Fiskes i kystnære farevann. Er ettertraktet for sitt faste, lette, smaksrike kjøtt. Omsettes fersk som hel fisk, eller filet, fryst fisk eller som saltet og røkt.
Brosme – er vanlig i de dype fjordene på Vestlandet og langs kontinentalskråningen. Fiskes hele året. Har fast kjøtt med litt hummersmak. Omsettes som fersk hel fisk, fryst eller lettsaltet filet.
Lange – er det mest av Norge, mellom Stadt og Vesterålen.Rødspette – er den vanligste flyndrefisken. Omsettes fersk som hel fisk og filet, og som fryst filet. Kjøttet er hvitt og saftig og har en mild smak.
Lomre – Utbredelse I Øst-Atlanteren fra Biscaya nordover til Island og Kvitsjøen, Vestlige Østersjøen. Hos oss er den vanlig langs hele kysten.Med sin ofte fargesprakende marmorering, som kan variere med få sekunders mellomrom, er dette kanskje den vakreste av våre flatfisker. Lomra har en utrolig evne til å endre farge etter bunnforholdene. I marmoreringen kan rødt, gult, oransje, svart, brunt og grønt inngå.
Kveite – er den største av alle flyndresortene. Kalles også Hellefisk. Kjøttet er hvitt og smaksrikt, er fredet fra desember til mars, omsettes hel fersk fisk, dypfryst.
Blåkveite – trives i arktiske farvann ved en temperatur på maks 4 grader. Likner på kveita, men er noe mørkere, omsettes mest røykt, hel og i skiver.
Smørflyndre – også kalt mareflyndre, lever langs hele den norske kysten.Sjøtunge – omsettes hele året fersk eller fryst som hel fisk eller filet. Kjent for sin særegne smak som kan minne om hummer, og sitt faste kjøtt.
Makrell – er en hurtigsvømmer som om sommeren og utover høsten opptrer i store stimer langs kysten og ute i Skagerrak, i Nordsjøen og i det sørlige Norskehavet. Omsettes fersk eller fryst hel fisk og filet.
Sild – i våre havområder er det flere sildebastander, norsk vårgytende sild er den største. I tillegg er det andre sildebestander, blant annet ved Island, i Nordsjøen og i Skagerrak. Norsk vårgytende sild har sitt overvintringsområde i Vestfjorden. Omsettes fersk eller fryst som hel fisk eller filet.
Brisling – ligner silda, men er mye mindre. Brisling er en pelagisk stimfisk med stor utbredelse. Omsettes fryst. I Norge selges påleggsprodukter av brisling under navnet sardin og ansjos.
Breiflabb – ble tidligere regnet som en ufisk, men er i dag en av våre beste matfisker. I Norge omsettes kun halen, enten hel eller som filet. Kjøttet er fast og delikat med en smak som likner hummer. Varmebehandles kjøttet for lenge kan kjøttet bli seigt og smakløst.
Gråsteinbit – Ble også regnet som en ufisk, men er nå det samme som breiflabben, en av våre beste smaksfisker. Kjøttet er hvitt, fast og har en utpreget smak. Omsettes fersk eller fryst som filet.
Uer – finnes i tre arter i norske farevann, vanlig uer, snabeluer og lusuer. De som finnes i handelen er vanlig uer og snabeluer. Uer omsettes som hel lettsaltet fisk eller som fersk eller lettsaltet filet. Kjøttet er fast og smaksrikt.
Abbor – en av de vanligste ferskvannfisker. Finnes fra elvemunninger i brakkvann med inntil 8-10 % salt og opp til små myrpytter. Har et delikat, hvitt kjøtt.
Gjedde – er en ferskvannsfisk utbredt både i sørlige og nordlige områder i Norge. Har mye bein, men er en god matfisk med hvitt kjøtt.
Ål – har en slangelignende kroppsform, skjellene er små og sitter dypt i huden. I Norge har vi en art og den er velkjent fra brakkvann, ferskvann og saltvann.
Krabbe – taskekrabbe er den vanligste i Norge, lever langs kysten opp til Troms, omsettes levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisk.
Kongekrabbe – en kaldtvannsart som i dag finnes både langs kystområdene og til havs i det sørlige Barentshavet. Bare bein opp til skulderparti og klørne som brukes. Omsettes kokt og fryst rå.
Reker – Norske reker er av arten Pandalus Borealis. Dette er reker som både finnes i det nordlige Atlanterhavet og det nordlige Stillehavet. Siden de lever i svært rene havområder med 0-8 grader vokser de sakte og får et kjøtt med god kvalitet og mye smak. Omsettes enten hele kokte ferske, eller hele, kokte fryste.
Hummer – er et av våre største krepsdyr og kalles ofte ”havets kardinal”. Den norske hummeren er kjent over hele verden for din gode kvalitet og smak. Selges levende, kokt, dypfryst eller hermetisk.
Kreps – Er i slekt med hummer, men er mye mindre, fanges hele året, men er best i den kalde årstiden, ferskvannskreps omsettes bare i sesongen august-september, den finnes på Østlandet, små mengder i Hordaland og Sør-Trøndelag. Omsettes levende, kokt, fryst eller hermetisk.
Sjøkreps - kalles ofte jomfruhummer, og er nært beslektet med hummer, men er mye mindre. Det meste av maten sitter i halepartiet. Den velsmakende krepsen minner litt om både reker og hummer på smak. Det er fangst på sjøkreps hele året, men kvaliteten er best de kalde vintermånedene.
Blåskjell – finnes langs hele kysten, i store mengder i fjæra eller litt inne i fjordene. Blir dampet.Kamskjell – lett gjenkjennelige med viftefasongen, finnes langs kysten nordover til Nordland. selges ferske, fryste, gratinerte, fryste muskler eller muskler i lake.
Østers – flatøstersen er den eneste østersen som finnes naturlig i Norge. Du kan også få kjøpt den såkalte stillehavsøsteren eller dypøsters, den er smalere og langstrakt og lettere å få til i oppdrett. Finnes bare i soloppvarmede poller og grunne områder fra nord til Trønderlag.
Krafter
Kraft
Sellerirot, løk, purreløk og gulrot
Vann
Pepper, salt (lite)
Boquet Garni ( krydderkvast)
Oksekraft (6-8t)
får/lammekraft (4-6t)
Vilt (2-8t)
svinekraft (4-6t)
kalvekraft (6t)
Storfekraft
Kalvekraft
Hønsekraft (3t)
Fiskekraft (30 min)
Grønnsakskraft (2t)
Næringsinnhold
Næringstoffer
Karbohydrater 17kj
Fett 38 kj
Protein 17kj
Alkohol 30 kj
Vitaminer:
Vannløslige B, C
Fettløslige A,D,E,K
Mineraler- og sporstoffer:
Jern, kalsium
Fluor, Sink, Selen, Krom
Vann
Karbohydrater: 50-60 % av daginntaket.
Fett: 25-30 % av daginntaket.
Protein: 10-15 % av daginntaket.
Mettet Fett:
Dyr på fire bein.
smør/melk
Kokas og palmefett.
Fjærfe/Fugl
Planter
Oljer
Mandler/Nøtter.
Fett
Ulike fettyper:
Animalsk fett:
- Animalsk fett kommer fra dyreriket.
- Fisken sinn fett skiller seg ut fra resten av de Animalske fettene
-Fisken sinn fett har omega-3
Vegetabilsk fett:
- Kommer fra planterike
- Små mengder av mettet fett
- Store Mengder Fler/Umettet fett.
Marint fett:
- Kommer fra fisk.
- omega 3
-
Fett er bygd opp av: 1 alkohol og 3 Fettsyrer.
Gi eksempler på matvarer med ulike typer fettsyrer:
Matvarer med mettet fett: Ingen dobbeltbindinger mellom karbonatomene.
- Meieri smør
- Pølser
- Kjøtt fra oske, sau og svin.
Matvarer med enumettede fettsyrer: En dobbeltbindig mellom karbonatomene.
- Oljesyre
Matvarer med flereumettede fettsyrer: To eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene.
- fet fisk, tran, fiske lever
- Fra fjærfe
- Kornprodukter
I norsk kosthold er det mye mettet fett. Det er ønskelig at andelen flerumettet fett øker.
Fisk inneholder mye Umettet fett.
Sjokolade inneholder mye Mettet fett.
Lagring av Fisk og Skaldyr
Lagring av Krepsdyr:
Krepsdyr som omsettes levende, bør brukes samme dag eller dagen etter at de er tatt opp fra vannet. I denne perioden skal de lagres fuktig og kjølig. Skjell er også levende og bør ikke lagres mer enn én til tre dager. De må lagres fuktig og kjølig.Krepsdyr og skjell som selges kokt og nedlagt i lake, lagres på kjølelager i henhold til datostempling. Fryste produkter lagres på fryselager i henhold til datostempling.
Lagring av Fisk:
Den bakteriefloraen som naturlig finnes på fisken, er tilpasset de kalde omgivelsene fisken lever under. For å holde bakterieveksten under kontroll er det viktig å holde fisken godt nedkjølt fra fangstøyeblikket og helt fram til forbrukerens kjøkken – dette kalles en ubrutt kjølekjede. Denne temperaturen bør være 0–1°C. På grunn av saltinnholdet i cellevæsken hos fisk, fryser ikke fisken før temperaturen er godt under 0°C. Derfor lagres fisken på is i kasser. Det er viktig at smeltevann fra isen fjernes fra kassene etter hvert, slik at fisken ikke blir liggende i vann, derfor har kassene hull for drenering.Når vi pakker filet, legger vi papir eller plast mellom isen og fiskefileten slik at fiskekjøttet ikke blir skadet av isen. Fisk som er behandlet og pakket etter forskriftene beholder god kvalitet i lang tid. Hvor lenge varierer fra art til art.
Vakuumpakking er meget gunstig ved frysing av fisk. Fryste fiskepakker som ligger i «bingefrysere» i butikk, er dessverre utsatt for kundenes av og til røffe håndtering. Da ender det ofte med vakuumglipp med påfølgende riming, uttørking og – i verste fall – harskning. Skinpack* og krympeposer* er langt å foretrekke, men krever ekstra arbeid etter vakuumering.
Næringsinnhold i fisk
Næringsinnholdet i fisk varierer fra art til art. Torsk, hyse og sei er magre, proteinrike, mens makrell, sild og laks er fete fisker med høyt innhold av de sunne omega-3 fettsyrene. Skalldyr som østers og blåskjell tilfører oss viktige mineraler, da spesielt sink.
Fiskekjøtt – består i hovedsak av vann og proteiner. Det viser seg ved undersøkelser at fett + vann i fiskekjøtt utgjør ca 80%. Det vil si at jo fetere fiskekjøttet er, jo lavere blir vanninnholdet.
Proteiner – består av mange ulike typer protein med ulike egenskaper. Kollagen, myosin og aktin er slike proteiner. Med tanke på varmebehandling må vi ta hensyn til at ulike proteiner reagerer ulikt på temperatur. 40-50 grader løses kollagen til gelatin, 30-50 grader blir mysion hardere og 67-73 grader blir aktin hardt og trevlet. Det betyr at hvis kjøttet skal gi en trygghetsfølelse må ikke kjernetemperaturen overstige 60 grader.
Saltløslige proteiner – fiskekjøttet inneholder saltløslige proteiner, har betydning ved farseproduksjon, ved lav saltkonsentrasjon kan disse proteinene binde vann. Fiskekjøttet har mye mindre bindevev enn pattedyr og har derfor en løsere struktur. I tillegg løses fiskekollagenet lettere ved oppvarming, dette er grunnen til at fiskekjøtt er mørt.
Fett – fettinnholdet varierer fra 0, 3% i de magreste sortene til 30% i de fete sortene.
Mager fisk – inneholder opptil 3% fett, da lagres fettet i leveren. Leveren kan inneholde 50-70% fett mens fiskemusklene bare inneholder ca 0, 3% fett. Magre fisker er torsk, sei, hyse, lyr, lange, brosme, gjedde og abbor.
Mellomfet fisk – inneholder 3-7% fett. Har det lagret både i kjøttet (sørlig rundt finnene og buken) og i leveren. Mellom fete fisker er laks, ørret, kveite og uer.
Fet fisk – inneholder over 7%fett, lite fett i leveren men mye i kjøttet, opptil 30%. Fete fisker er sild, makrell, ål og blåkveite.
Fiskefett – fisken har lengre fettsyrer enn pattedyrene og svært mye av fettet er umettet. Lange fettsyrer med mange dobbeltbindinger er flytende selv ved lave temperaturer, noe som er viktig for fisk i kalde farvann og i polare områder. Inneholder de essensielle omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Flerumettet fett er utsatt for oksidativ harskning, noe som gjør at fet fisk har kortere holdbarhet enn mager fisk.
Vitaminer, mineraler og sporstoffer – innhold av vitaminer og mineraler i fisk avhenger av art og årstid. Fiskekjøttet er rikt på B-vitaminer ,fet fisk og fiskelever inneholder i tillegg A-, og D- vitaminer. Mineralinnholdet i fisk er rikt og sammensatt, de viktigste er selen og jod. Kaliuminnholdet i sjømat er høyt, mens natriuminnholdet lavt.
Livstidsykdommer
Pga. høyt inntak av Karbohydrat
Diabetes:
Stort sukkerinntak er skyld i diabetes type 2.
Ca 3 % av befolkningen i dag rammes av diabetes type 2 (tall fra 2005, utvikling i norsk kosthold)
En sunn kost er bra for alle diabetikere og inneholder mye korn og kornprodukter, grønnsaker, poteter, frukt og bær, magert kjøtt, mye fisk, magre meieriprodukter.
Overvekt:
Høyt sukkerinntak fører også til overvekt.
Overskudd av sukker blir omdannet til fett og lagret i kroppen som fett.
Høyt inntak av sukker oker også triglyseridverdiene i blodet, noe som ikke er bra med tanke på utvikling av hjerte- og karsykdommer.
Overvekt er en risikofaktor for utvikling av diabetes type 2.
Fibermagelsykdommer:
Fordi kostholdet vårt inneholder for mye sukker og fett, går det utover matvarene med mye fiber og stivelse. Resultatet av et slikt kosthold er forstoppelse.
For lite mosjon spiller også en stor rolle.
Det er anslått av ca 120 000 nordmenn bruker avføringsmidler.
Mat med lite fiber bruker lang tid gjennom fordøyelseskanalen, inntil 1 uke.
Fiberholdig mat passerer bare på 1-3 døgn.
Lite fiber i kosten fører til hard avføring.
Forstoppelse gjør at hele underlivet blir utsatt for et høyt trykk hver gang avføringen skal presses fram, noe som gjør at trykket i blodårene blir høyt slik at åreknuter og hemorrider kan oppstå, halsbrann kan også oppstå ved at trykket kan gjøre at magesyre kommer oppover i spiserøret.
Kan også oppstå blindtarmbetennelse hvis man ikke får i seg fiber. Trykket i tarmen forplanter seg til blindtarmen og skader veggene, og bakterier fra tarminnholdet kommer inn i sprekkene.
Divertikkelsykdommer:
Kommer også av fibermangel.
Det økte trykket i tarmen presser lett ut små divertikler (utposninger) på tukktarmen eller endetarmen, bakterier og avfallsstoffer som samler seg i disse utposningene gjør at det lett kan oppstå betennelse, da kan det brekke og det vil spre seg til bukhulen noe som kan bli veldig kritisk.
Det vises av det oppstår lettere hos kvinner enn hos menn, og er viktig å forebygge.
Tykktarmskreft:
Når det er lite fiber bruker maten så lang tid på veien gjennom tarmen at kreftfremkallende stoffer får utvikle seg av avfallsstoffene som blir værende i tarmen.
Lite fiber i kosten fører til høyere fettinntak.
Mye fett krever mye gallesyre, som kan omdannes til kreftfremkallende stoffer.
Spiser vi mye fiberrik mat kan gallesyrene binde seg til fiberen og komme raskere ut av fordøyelseskanalen. Jo magrere mat, desto mindre gallesyre, desto bedre for kroppen.
Tannråte:
Bakterier i munnhulen omdanner sukker til syre, og denne syra etser hull på tannemaljen.
Et annet økende problem er all den syren vi tilfører kroppen gjennom juice, brus og sportsdrikker. Idrettsungdom, helsebeviste mennesker, jenter og vegetarianere er spesielt utsatt.
Trass i et høyt sukkerinntak har det skjedd en bedring av tannhelsen i Norge de siste 20 årene.
Fordøyelsen
MUNNHULE OG SVELG:
Maten blir knust og spytt hjelper til å løse opp maten så den kan lettere fordøyes når den kommer til magesekken.
SPISERØR:
Er ”røret” hvor maten glir igjennom for å komme til magesekken fra munnen.
MAGESEKK:
Her fordøyes maten og magen sender ut en saltsyre som hjelper til å ta knekken på bakterier.
TOLVFINGERTARM:
utgjør de første 25-30 cm av tynntarmen og er den delen av fordøyelsessystemet som ligger direkte etter magesekken. Maten blir gjennom en sterk ringmuskel, kalt portneren, sluppet inn i tolvfingertarmen i små porsjoner fra magesekken.
I tolvfingertarmen blir maten nøytralisert av bukspyttet som sendes ut fra bukspyttkjertelen. Bukspyttet inneholder enzymer som spalter karbohydrater, proteiner og fett. Galleblæren sender også galle til tolvfingertarmen som finfordeler fettet slik at enzymene fra bukspyttet kan komme lettere til.
TYNNTARM:
er en del av fordøyelsessystemet, den delen som befinner seg mellom magesekken og tykktarmen.
Når molekylene er små nok suges de opp gjennom tarmtottene som finnes langs veggene i tynntarmen. Fra tarmtottene spres de videre ut i blodet (til portvenen), slik at blodet kan frakte næringsstoffene videre til leveren, der de omdannes og spres ut via blodbanen til den enkelte celle. Blant det som suges opp av tynntarmen er vann, mineraler som jern, kalsium, klor og natrium, gallesalter som finnes i galle, vitaminer, fettmolekyler, aminosyrer og monosakkarider.
LEVER:
er et stort kjertelorgan som har en rekke en viktig funksjon i kroppen. Den er det sentrale organet for stoffskiftet, det organ som tilslutt bearbeider alle de næringsstoffer som fordøyelsesprosessen har frigjort. Derfor kalles leveren også «kroppens kjemiske fabrikk».
HJERNEN:
Glukose blir sluppet ut i blodbanen, noe av det blir med opp til hjernen slik at hjernecellene får energi.
BUKSPYTTKJERTELEN PRODUSKERE INNSULIN:
Bukspyttkjertelen inneholder de langerhanske øyer som produserer de blodsukkerregulerende hormonene insulin og glukagon. Disse slippes ut i blodet. Det meste av kjertelen består imidlertid av eksokrine celler som lager fordøyelsesvæsken bukspytt, som slippes ut i tolvfingertarmen like nedenfor magesekken. Denne væsken inneholder enzymer som hovedsakelig bryter ned proteiner og fett, og er i tillegg basisk for å nøytralisere det sure mageinnholdet idet det forlater magesekken.