torsdag 7. januar 2010

Jordbær

Jordbær

Norske jordbær - verdt å vente på! Det tar tid å få frem den gode smaken. Lange dager og kjølige netter er det som må til. Når alt klaffer, er de norske jordbærene verdens beste. Og aller best er de kanskje rørt med melis og servert med god vaniljeis!

Jordbærsesongen fra juli til august er en etterlengtet tid for oss nordmenn. Vi elsker de nydelige, røde og søte bærene. Tidligere måtte vi vente i spenning på den norske jordbærsesongen, men nå får du jordbær hele året. Spis derfor bær når du måtte ønske det, de passer til alle måltider. Frokost med bær og yoghurt, i smoothies, som mellommåltid og til dessert. Vi kan holde oss friske og antagelig yngre ved å spise rikelig med bær. Med denne kunnskapen er det kanskje ikke så dumt å øke inntaket av frukt og bær? 
Som de fleste andre bær trenger jordbær ingen tilberedning. Jordbær spises kanskje best naturell og smaker godt sammen med melk, fløte, rømme, vaniljeis og kanskje litt sukker. Jordbær har imidlertid mange bruksområder og kan brukes i desserter, til baking og kaker, i fruktsalat, i milkshake eller til sylting. Jordbær egner seg også godt i smoothies.

Jordbær
Den herlige smaken av sommer! Spis mer bær - det har du bare godt av!

Valldalbær – ”dei beste i verda”
   “På grunn av dei lange og til dels kjølege vårane på våre kantar får bæra tid til å utvikle god smak og aroma. Dei blir gode - truleg verdas beste.” Asgeir Valdal, jordbærdyrker fra Valldal.

Elva Valldøla snirkler seg som en blank tråd gjennom den tre mil lange dalen fra Storfjorden på Sunnmøre til Trollstigen i Romsdal. De høye fjellene skjermer godt mot uværet som stanger mot kysten noen mil mot vest. Ved fjorden og i dalbunnen ligger de velstelte gårdene som dyrker frukt og verdens beste jordbær - Valldalbær!
“Valldal har truleg det beste vekstgrunnlaget for kvalitetsjordbær i landet. Gjennom generasjonar har produsentane opparbeidd seg kunnskap om og erfaring med å dyrke fram jordbær som har fin storleik, blir søte, saftige og rike på smak. Vi liker å kalle bæra “dei beste i verda”, forteller en stolt jordbærdyrker, Asgeir Valdal, som sammen med bygdas dyrkere har gått sammen og startet fellespakkeriet Valldal Grønt.

Valldal jordbær – verdens vakreste oppvekst

Valldal jordbær – verdens vakreste oppvekst.

Dyrkerne i Valldal mener at den lange modningstiden bærene får med mye lys, varme dager og kjølige netter, gir perfekte vekstvilkår for de ettertraktede bærene. Selveste barndomsdrømmen ligger i disse bærene , rørte med litt sukker på.
Valldalbær - ei sunn nyting!

Velg riktig jordbær
Jordbær av god kvalitet skal være faste og tørre å ta på, fargen skal være nokså jevn med toner fra lyserød til mørkerød. Den grønne hamsen bør sitte på, for med en gang den fjernes, reduseres raskt bærenes kvalitet.
Oppbevaring

Jordbær oppbevares i kjøleskap ved 2-4 º. Jordbær har meget begrenset holdbarhet.

Kilde:

Bama.no

Ingen kommentarer: