torsdag 7. januar 2010

Sukker

Sukker

Sukker, i dagligtalen betegnelse på det vanlige handels- og husholdningssukker (farin), som består av fine sukrosekrystaller. I vid forstand betegnelse på forskjellige sukkerarter som f.eks. glukose og fruktose.

Fremstilling

Sukker utvinnes av planter, hovedsakelig sukkerør og sukkerbete. Mindre mengder utvinnes også av sukkerhirse, sukkerpalmer og sukkerlønn.

Ved pressing av sukkerrør fås en sukkersaft, som konsentreres ved inndamping og renses ved tilsetning av bl.a. kalk. Råsukkeret som dannes er brunt og aromatisk og inneholder 98 % sukrose. Som biprodukt dannes en ikke-krystalliserende sirup, melasse. Denne brukes til dyrefôr eller spisesirup, eller forgjæres og destilleres til råsprit eller rom. Raffinering av råsukkeret, som omfatter bl.a. oppløsning og rekrystallisasjon, gir raffinert sukker som markedsføres i forskjellige handelskvaliteter som farin (løst sukker), raffinade (sukkerbiter) og kandissukker.

Fremstilling av sukker fra sukkerbete foregår ved oppkutting og ekstraksjon i varmt vann, med påfølgende rensing ved felling av urenheter med bl.a. kalk. Løsningen dampes inn og danner sukkerkrystaller etter tilsetting av krystalliseringskim. Sukkeret markedsføres på samme måte som rørsukkeret.


Ingen kommentarer: