torsdag 7. januar 2010

Spekemat

Spekemat

image Kilde

På norske bord i tusen år

Det er ikke mye norsk mat som har så lange tradisjoner som spekemat. I mer enn tusen år har spekematen vært et fast og kjærkomment innslag på norske matbord. Opprinnelsen var mangelen på muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt. Etter slaktetiden ble kjøttet saltet eller røkt og deretter hengt til tørk på stabburet. Navnet har også en enkel forklaring som kanskje ikke så mange vet om. Å speke betyr rett og slett å tørke.

En norsk kjendis
Italienerne har pasta. Frankrike har sine oster. Spør du folk fra andre land hva som kjennetegner god norsk mat, er det nok stor sannsynlighet for at spekematen blir nevnt. Den mest tradisjonelle spekematen er vel spekeskinka og fenalåret. I de gamle eventyrene var disse to kjendisene en
like naturlig del av fortellingene som nisser, troll, reveenker og driftige helter med sjumilsstøvler!

Oppbevaring av spekemat

Spekeskinke er ikke å regne som kjølevare (0-4 grader) og kan derfor oppbevares ved romtemperatur ut den angitte holdbarhetstiden. Spekemat kan holde seg i lang tid hvis det får henge fritt i en lerretspose eller et putevar på et mørkt, kjølig og luftig sted.

Spekematen kan også oppbevares i kjøleskap, spesielt dersom du er redd for at fettet skal harskne. Men - den må aldri pakkes inn i tett plast, da kan den lett mugne. Aluminiumsfolie eller vanlig matpapir er ypperlig.

Skal du fryse spekemat er det lurt å dele kjøttet i passe store biter og pakke det godt inn i frysefolie med gråpapir utenpå. Holdbarheten er ca. 6 måneder.

Kilder:

Gilde.no

Speketips.no

Ingen kommentarer: