torsdag 7. januar 2010

Skinke (gris)

Skinke


Skinke betegner et kjøttstykke som etter norske regler er hentet fra Lår av svin.

Skinke kan tilberedes og serveres fersk med eller uten ben som f.eks skinkestek eller skinkerull. Den kan renskjæres, kokes og brukes som pålegg med navnet kokt skinke. Kokt skinke er en beskyttet betegnelse i Norge og kan bare brukes på produkter med skinke som råvare. Kokt skinke er Norges mest populære kjøttpålegg.

Skinke blir ofte også konservert, marinert, røkt, speket eller foredlet på annen måte.

Skinke hører med til de eksklusive kjøttråvarene som er underlagt strenge, definerte råvarekrav. Derfor dukker det opp en rekke produkter som har liknende navn, men ikke samme høye råvarekvalitet. Eksempler på slike er:

  • Familieskinke: Sammenpressende biter av svinekjøtt
  • Bogskinke: Renskåret svinekjøtt fra bog (forpart)

På samme måte som markedsførerne prøver å selge mest mulig av storfekjøttet som biff, blir mest mulig av svinekjøttet presentert som skinke.

Ingen kommentarer: