søndag 7. september 2008

Chili

Chili


kilde: Nrk.no

Oppsumering:

  • Chilien kommer opprinelig fra Sør-Amerika, men i dag dyrkes den både i Asia og noen land i Europa.
  • Chilien er i familie med Paprika, men har et stoff som heter capsaicin som er 30 ganger så høyt som i paprika. Dette stoffet gjør at chilien fårt den sterke smaken.
  • Det finnes mange forskjelige varianter av chili, som selges ferskt, tørket eller røkt.
  • Når chili er modnet er den rød eller gul, men finnes også grønne.
  • Før man bruker chili, så fjerner man stilken og frøene, og kutter den i ønskede form.
  • Man kan Fylle dem, steke eller ha rå chili i en gryte, da tar man den ut før servering.
  • Er mye brukt i Taco og pizza, og er også mye brukt som krydder.
  • Chili inneholder vataminene A, B og C, men siden den ofte brukes som krydder så er mengden for at det skal ha ernæringsmessig betydning.
  • Chili skal ha et blankt og pent utsende med en sterk farge. Skal ikke ha mørke flekker eller sprekker i skallet.
  • Den skal også være myk, saftig og sprø. ikke slapp eller innskrumpet.
  • Det er 11 varianter av chili, eks. Jalapeno, New Mexican og Ancho.
  • Holdbarehetn variere mellom de ulike slagene.

Kilde: Frukt.no

Ingen kommentarer: